Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Гаджоков: Трябва да се обединим срещу всяко незаконно действие в България

Било е наивно може би, когато преди 15 години си мислихме, че можем да помогнем на българите отвън, от гледна точка на опита от Запад. Но ние трябва да продължим да опитваме, за да излезем от омагьосания кръг в България. Единственият начин да излезем от него е да бъдем наивни, идеалисти и да се опитаме да го разчупим чрез отричането на тезата, че нищо няма да се получи. Следващата стъпка, която всички трябва да направят, е реакция срещу всяко незаконно действие в България.


Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ компютърният инженер в Торонто, Канада Красимир Гаджоков, 15 години след създаването на "Движението Български Великден“:

Ние бяхме две различни групи хора. Едните, яхнаха фанфарната помпозност на първия "Български Великден“. Поглеждайки назад, единственото обяснение затова е - вливане на енергия в тогавашната управленска власт. Внушаваше се на обществото, че се случва нещо положително.

Идеите бяха обявени много добре, но още на първия, а особено на втория "Великден“ се забелязаха различните групи хора. Едната, която искаше да използва "Българският Великден“, за да достигне до властта и другата - по-голямата част от хората – бяхме съвсем различни.

Българите в чужбина не искат да налагат нищо в страната. Те искат единствено да помагат, категоричен беше Гаджоков:

Има един страх от това – човек, който не живее в България, да участва в обществените процеси в България. Ние наистина сме видели много неща по-света и сме най-големия инвеститор. Ние искаме няколко човека, които да представляват българската общност в парламента. В много държави по света има такива.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна