Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Син на емигранти от Куба - кандидат за президент на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканецът Марко Рубио заяви участието си в президентската надпревара за изборите през 2016 г.

Той е най-младият кандидат до момента и един от най-сериозните конкуренти на демократите заради  работата си по обширен проект за имиграционната реформа през 2013 г. Синът на кубински емигранти, преодолял трудното изкачване до номинацията за президент, е третият републиканец - кандидат за Белия дом през 2016 г.

Ние, американците, сме горди с историята си. Но нашата държава винаги е била за бъдещето... Трябва да променим решенията, които правим като нация. А най-добрият начин за промяна на решенията, които се правят, е промяната на хората, които ги вземат, казва Рубио.

Според Рубио американската мечта се изплъзва на твърде много семейства и млади американци, защото те са изправени пред неравни възможности за успех. Той залага на това, че ще успее да привлече групи от млади избиратели, групи от малцинствата и по-бедните, които от много време не са на страната на републиканците.

Мнозина смятат, че в голяма степен Марко Рубио приема като свой приоритет и младостта си. 43-годишният сенатор вярва, че ще бъде свежото лице, представител на едно ново поколение от лидери измежду познатите лица от години насам, а именно - 62-годишния Буш и 67-годишната Клинтън.

Рубио е изправен пред огромни предизвикателства за номинацията си, включително и пред една добре финансирана кампания, която се очаква, че ще предприеме Джеб Буш. Те не само се познават добре, но са и приятели, които сега ще мерят сили в президентската кампания - изпитание и за приятелството им.

Ако Рубио спечели изборите, той ще бъде първият в историята латиноамерикански президент.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна