Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нигерия отблязва една година от отвличането на 300 момичета от ислямисти от "Боко Харам"

Днес в Нигерия се отбелязва една година от отвличането на близо 300 момичета от ислямистката група "Боко Харам". На 14-и април миналата година въоръжени ислямисти нападнаха училище в град Чибок и отвлякоха момичетата на възраст между 16 и 18 години. За последната година десетки от тях успяха да се измъкнат от терористичната организация, но 219 все още остават в неизвестност.

По повод годишнината, новоизбраният нигерийски президент Мухамаду Бухари заяви, че не може да обещае връщането на 219-те момичета, тъй като никой не знае местонахождението им. Въпреки това Бухари се ангажира, че неговото правителство ще направи всичко възможно да ги върне в домовете им.

В интервю за Си Ен Ен момиче, чиято сестра е сред отвлечените ученички, посочва:

Това е молитвата ми. По божията милост да се върнат. И когато се върнат, нашите родители отново ще са щастливи. Всички ние ще сме щастливи. Цяла Нигерия ще е щастлива.

По информация на правозащитната организация "Амнести интернешънъл", най-малко 2000 жени и момичета са били отвлечени от "Боко Харам" за последните 15 месеца в Нигерия. Много от тях са затваряни, в някои случаи измъчвани, омъжвани насила и принуждавани да участват във въоръжени нападения. Понякога са насилвани да нападат собствените си градове и села, се казва в доклад на организацията, базиран на свидетелствата на близо 200 души.

"Амнести интернешънъл" документира военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от "Боко Харам" в страната. Жертвите на нападенията на групировката срещу повече от 300 селища са над 5500 души за последните 15 месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна