Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 40 са свлачищата в Ловешко

Снимка: БГНЕС

В община Ловеч са идентифицирани около 40 свлачища. Експерти от "Геозащита" са извършили проверка, съобщи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. По думите му най-опасен е районът на парка "Стратеш", където преди няколко седмици пропадна подпорната стена на пътя за парка.

Отдолу са варовикови скали. Текат води постоянно от скалите, което показва, че там наистина има много подпочвени води, заяви кметът.

Казанджиев допълни, че все още се чакат резултатите от направените проверки на свлачищата. Засега няма опасност за хората, но според него трябва да се предприемат мерки и ще се търси съдействието на държавата за местата, където има риск за живота и здравето на хората.

Най-сериозен е проблемът с пропадането на пътя за парка "Стратеш". В момента той се ремонтира. Затворен е за движение. Предстои укрепване на появилото се свлачище, но автомобилите продължгават да преминават от там въпреки забраната.

Ние сме направили всичко необходимо. Аз видях, че там е разчистен пътят, тъй като бяхме складирали строителни материали и поставили знаците. КАТ трябва да си поемат ангажимента и да следят. Преминаването в този участък е изключително рисково. Нагоре пътуват и с малки деца. Това е безотговорно отношение на тези, които минават, коментира Минчо Казанджиев.

Кметът на Ловеч поясни, че до парка има други два маршрута, които могат да се използват.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна