Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панихида в Унгария за загиналите български войни в Дравската епопея

Снимка: БГНЕС
С възпоменателно богослужение и панихида в южния унгарски град Харкан бе почетена паметта на загиналите 3 370 български воини в Дравската епопея през Втората световна война. Освен делегацията, водена от министъра на отбраната Николай Ненчев, тук са и 120 ветерани, участвали във военните действия преди 70 години.

Панихидата бе отслужена от българския свещеник в Унгария - отец Танчо, който каза:

Бог да прости нашите сънародници, които далеч от родината дойдоха тук, за да дадат живота си за освобождението както и на Унгария, така и на България, и на цяла Европа. Нека всички, които заедно дойдохте да се помолим за тях, Бог да чуе нашите молитви и  упокои душите им и както се казваше в молитвите - там, където има вечен покой, вечната светлина и вечната радост.

Възпоменателното богослужение и събиране започна с малко закъснение заради по-късното пристигане на автобусите с ветераните, които преминаха по бойните места на Първа българска армия преди 70 години. Те се поклониха пред паметниците и мемориалните комплекси в Стремска Митровица в Сърбия, Вуковар в Хърватия и днес пред паметника на българското военно гробище в югозападната част на Унгария, град Харкен.

На въпрос на БНР за това кой е най-големият урок от Втората световна война и паралелите с днешната ситуация в света военният министър Николай Ненчев, който е тук за специалната церемония, каза следното:

Често трябва да се връщаме към тези събития. Нека да не забравяме, че във Втората световна война са загинали 50 милиона, причинени са огромни страдания на България и на българския народ, на цялото човечество. И в днешната несигурна ситуация трябва да бъдем отговорни и да подходим изключително отговорно към всичко онова, което се случва, да проявим търпение, да вземем бележки от миналото и да направим всичко възможно да не допуснем отново да бъдем въвлечени в поредния конфликт, който ще бъде много по-ужасяващ от това, което се е случило по време на Втората световна война.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени