Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменателна церемония в Германия за жертвите на самолетната катастрофа в Алпите

| обновено на 17.04.15 в 14:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Роднини на загиналите пътници, германският канцлер Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук, представители на Испания и Франция и още близо 1500 души се събраха в историческата катедрала в Кьолн, за да почетат жертвите от самолетната катастрофа в Алпите, станала през миналия месец. Службата се водеше лично от архиепископа на Кьолн и духовен глава на протестантската църква.

Опечалените оставяха цветя на стълбите към катедралата, по една свещ за всяка жертва беше запалена на олтара, а флаговете из цяла Германия са спуснати наполовина.

В словото си германският президент заяви, че няма думи, които да опишат огромния шок от случилото се:

Все още сме в състояние на огромен шок от случилото ни се на 24-ти март. На този ден за много семейства и приятели се случи най-лошото възможно. И от тогава за тях нищо не е същото. Беше унищожено нещо, което никога не може да заздравее на този свят.

Всички събрани данни на следствието сочат, че помощник-пилотът на самолета на "Джърмануингс" Андреас Лубиц умишлено е разбил самолета на 24-ти март, причинявайки смъртта на всичките 150 души борда. Следователи все още работят по разпознаването на всички загинали, чиито останки бяха намерени във френските Алпи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна