Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция се опитва да набави необходимите си средства и чрез заеми от Китай и Русия

| обновено на 18.04.15 в 18:05

В Париж се провежда поредният кръг от преговори между Гърция и международните кредитори.

Въпреки че отказва да приложи много от изискваните икономически мерки, Атина се надява да постигне споразумение с кредиторите преди 24-и април, когато е заседанието на финансовите министри от еврогрупата. То е необходимо, за да бъдат деблокирани 7,2 млрд. евро - последният транш финансова помощ от спасителния план за Гърция. Правителството на южната ни съседка обяви, че при липса на финансова помощ ще спре да плаща задълженията си, за да осигури средства за заплати и пенсии.

Междувременно Гърция се опитва да си набави необходимите средства и чрез заеми от Китай и Русия. Страната се надява да получи до 5 млрд. евро от Русия като предварително плащане на такси, свързани с газопровода "Турски поток".

Атина не отказва участие и в енергийни проекти. След като си осигури участие в проекта за Трансадриатическия газопровод за трансфер на азерски газ към Европа, вече се подготвя и споразумението с Русия за продължаване на "Турски поток“ през Гърция. Сред ползите от изграждането му, според гръцкото правителство, е намаляването на цената газа за вътрешния пазар в Европа. Страната не крие и стремежа си да се превърне в енергиен възел на Балканите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени