Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малък скучен урок в учебниците по история

Снимка: БГНЕС

Новият демографски доклад носи потискащи новини. За една година населението на страната ни е намаляло с 43 479 души. Според статистиката ясно се открояват няколко тенденции: броят на българите продължава да намалява, населението застарява, а смъртността в България е най-висока от цяла Европа. През 2014 година е отбелязана и висока детска смъртност. Като цяло населението на Европа застарява, показват данните, но у нас това непременно ще ни донесе проблеми и на пазара на труда, и в пенсионното дело.
Като положителни тенденции от Националния статистически институт (НСИ) отбелязват увеличената раждаемост и нарастващата продължителност на живота, но ако деца се раждат и населението се увеличава и живее по-дълго в София, а в почти всички други области намалява, то се създават огромни дисбаланси. И това в момента се вижда черно на бяло.
В изследването се забелязва, че ние не се различаваме много от европейците при различните демографски тенденции, само дето при нас нещата са с пъти повече. Например, повишаването на извънбрачната раждаемост била характерна за цяла Европа, но България и тук е първенец…
Разглеждайки графиките и картите, придружаващи новия демографски доклад се питам кой ще да е ясния белег, по който ще разберем, че България започва да се оправя?
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна