Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джазмузикантът Георги Корназов – за силата, любовта и съзнанието

БНР Новини
Снимка: личен архив

През последните няколко години Георги Корназов е издал три албума – „Сила“, „Георги Корназов „Horizons“ квинтет – концерт в Будапеща“ и най-новия – „Съзнание“. Независимо, че две десетилетия живее и работи във Франция, известният тромбонист и композитор никога не е прекъсвал връзка с родината си. Дори имената на проектите и заглавията на отделните пиеси винаги са на български език, изписани на латиница.



Във Франция Георги представя своята авторска музика с няколко формации, на които е лидер. Работи и в различни проекти, изпълнявайки произведения на свои колеги. Ето и историята на албума „Сила“.

Записът е направен в секстет. Преди време получих покана от един френски фестивал да направя авторски проект на базата на моя музика, написана за квинтет. Поканих и известния тромпетист Жофроа Тамизие, с когото работя от дълги години. Всъщност, той е свирил във всички мои проекти – „С дъх на розово масло“, „Старо време“ и т. н. Преработих партитурата и според мен стана много интересно. Озаглавих албума „Сила“, защото именно силата на музиката ми помогна да преодолея сериозни препятствия през последните години. А също и силата на любовта, на страстта, с която един музикант се отнася към изкуството. Този диск получи „Шок“ – най-високата оценка на френската джазова критика в списанието „Джаз магазин“. Представяли сме го в Будапеща, Цюрих, Виена, на много места във Франция. През октомври предстои мини-турне в областта Бургундия. Ще го изпълним и в Северно-германското радио в Хамбург. Това е третият диск с този състав. Защо слагам български имена? Не знам, така ми идва отвътре. Първо пиша музиката, след това мисля как да я нарека. Мисля, че изобщо не трябва да има заглавия, дори бях започнал да слагам само „Част I“, „Част II“, но се оказа, че така е сложно да се отчитат авторските права.



„Съзнание“ е най-новият ми диск – продължава Георги. – Думата също е много важна за мен – кой каква степен на съзнание има, как постъпва… Албумът е в дуо с пианиста Леонардо Монтана. Тази формация в джаза е нещо много специфично. Инструменталистите са равнопоставени, независимо, кой е написал музиката. Работата в дуо е свързана и с човешкото его, със способността да се отдадеш с целия си професионализъм и любов на нещо, което е сътворено от друг. Може би следващият ми албум ще носи заглавието „Его“, струва си човек да разсъждава и в тази посока. В България още не съм представял „Съзнание“, а премиерата във Франция е през април, в малък клуб. Какво е най-важно за мен? Може би любовта. Тя дава живот на всичко. А за мен лично най-важното е да пиша. Осъзнал съм това и съм приел да вървя по този път, без да мисля дали ще получа материални или морални награди. Това е моята степен на съзнание засега.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна