Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев ще посети щаба на KFOR в Косово

Снимка: БГНЕС

Във втория ден от официалната си визита в Косово президентът Росен Плевнелиев ще посети щаба на KFOR и ще се срещне с българския контингент, който участва в мисията.

В Прищина държавният глава ще разговаря с българските представители в международните организации, които работят в Косово, ще посети щаба на KFOR и ще се срещне с българските военнослужещи. Съветът за сигурност на ООН започна операция KFOR през 1999-а година, за да прекрати насилието в Косово. От 2000-та до 2009-а година България се включи в мисията с инженерно-строителен взвод от 40 души, които участваха в изграждането и ремонта на съоръжения и във възстановяването на сгради в Косово. В момента 10 български военнослужещи са в щаба на KFOR.

След Прищина президентът ще посети Сараево. Държавният глава ще обсъди с председателстващия председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич европейската перспектива на държавите от западните Балкани, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и партньорството в сферата на сигурността.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна