Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XIX Международен фестивал „Австрийски музикални седмици”

БНР Новини
Мартин Панталеев и Софийска филхармония откриват „Австрийски музикални седмици”
Снимка: sofiaphilharmonie.bg

Метроном ще излъчи днес от 19.00 часа откриването на фестивала „Австрийски музикални седмици” - първа част от концерта на Софийска филхармония с диригент Мартин Пантелеев и солистите от Австрия Каролине Йещет и Роберт Бауерщатер.

СнимкаНа 23 април с концерт на Софийска филхармония под диригентството на Мартин Пантелеев се открива XIX Международен фестивал „Австрийски музикални седмици” с мото тази година „Шансове и пътища”. Той продължава до 21 май и включва поредица от класически концерти с избрани произведения от бележити австрийски композитори. Солисти в концерта на 23 април са Каролине Йещет, сопран (на снимката вляво), която ще изпълни „Три сонета за сопран и струнен оркестър” от Егон Велес, и Роберт Бауерщатер, виола, с Концерт за виола и оркестър от Игнац Плейел. И двете произведения са премиерни за българската публика. Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония No 7 от Антон Брукнер под палката на Мартин Пантелеев. Снимка
По този повод диригентът писа: За първи път дръзвам да се докосна до музиката на Антон Брукнер и го правя с огромен респект. Иска ми се преди концерта на 23 април заедно да разберем повече за Симфония № 7 в ми мажор (WAB 107), написана в годините 1881-1883. Премиерата е на 30 декември 1884 година в градския театър на Лайпциг в изпълнение на Gewandhaus оркестър под палката на Артур Никиш. Успехът се дължи на диригента, който успява да въведе музикалното общество на Лайпциг в идеите на симфонията. Брукнер се доверява до такава степен на диригента, че дори му дава право свободно да променя партитурата.
Скоро след първото изпълнение на тази симфония, триумфът на творбата става известен и тя започва да се изпълнява в други важни музикални центрове из Европа, а малко по-късно и в целия свят.


За повече информация за фестивала „Австрийски музикални седмици” 2015, в Метроном поканихме за разговор Мария Червенлиева, на която дължим подбора на солистите от Австрия. Чуйте разговора й с Елена Хубанова.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна