Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачкуват машинистите в германските железници

Снимка: БГНЕС

Поредна стачка на машинистите в германските железници блокира жп транспорта в страната. Стачката ще продължи два дни. Машинистите настояват за повишение на заплатите от 5% и съкращаване на работните часове от 39 на 37 часа седмично.

Германската синдикалната организация GDL, която е по-малката от двата синдиката в държаните железници, започна стачни действия още във вторник, когато в 15 местно време спряха редица товарни влакове. В 2 часа през нощта срещу сряда обаче в протеста се включиха и пътническите влакове, като по план стачката ще приключи в 21 часа местно време в четвъртък.

Според DeutscheBahn в движение ще бъдат около половината от регионалните влакове и една трета от бързите. Товарните превози ще се осъществяват чрез половината от влаковете. Стачката обърка трафика на всички видове транспорт в страната и попречи на не малко германци да стигнат до работното си място. Щетите все още се изчисляват.

Спорът между синдикатите и Deutsche Bahn е за повишение на заплатите на всички служители в компанията. Железниците са съгласни да увеличат с 5% възнагражденията само на машинистите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна