Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството обяви процедури за екоконцесия на плажовете Корал и Делфин

МРРБ готви законови промени, забраняват строителството в свлачищни райони

Снимка: БГНЕС
С промени в Закона за устройство на територията регионалното министерство ще забрани издаването на строителни разрешителни за свлачищни райони, забраната ще е пълна, ако няма изградена ВиК система. Ще се увеличат и глобите за главните архитекти на общини, които не контролират строителството. Предлага се също делата в тази връзка да се гледат на две инстанции, за да може държавата да обжалва съдебни решения. Последното е свързано с казуса за строителството в къмпинг "Юг".

Междувременно правителството обяви процедури за екоконцесия на плажовете Корал и Делфин.

Процедурата за избор на концесионер на морските плажове Корал и Делфин е специална, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. За първи път тези два плажа се категоризират като еко. Изискванията са за намален размер на преместваемите обекти. Те могат да заемат до един процент от плажната площ. Целта е да има повече свободно пространство.

Друго изискване, което е поставено, това е изискването всички тези чадъри, шезлонги и преместваеми обекти да бъдат направени от леки конструкции, направени от природни материали, най-често дърво като природен материал. Третото интересно и различно изискване, това са атракционите на плажа и водните атракциони. Всички те трябва да отговарят на изискването да са екологични, примерно да са безмоторни, защото отново не трябва да пускаме замърсяване на водата на този плаж, обясни изискванията към екоконцесията регионалният министър.

Първоначалната цена също ще е по-ниска заради по-малките възможности за печалба от концесионерите, обяви още Лиляна Павлова:

Минималната цена за къмпинг "Делфин" започва от 4300 лева, а за "Корал", тъй като и плажът е по-голям, 58 хиляди лева е минималната начална цена. От там нататък потенциалните концесионери са тези, които трябва да предложат съответно своето концесионно възнаграждение. 

Концесионери на двата плажа ще бъдат избрани най-рано след шест месеца. Сега тече процедура за избор на наематели, за да не останат без спасители и медицинско обслужване в предстоящия летен сезон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна