Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се сигналите за насилие над деца

Снимка: БГНЕС
През миналата година у нас са проверявани 1102 сигнала за насилие над дете. Това е с 30% повече в сравнение с 2013-а. Подобна е статистиката и от Националната телефонна линия за деца. Общият брой консултации, свързани с насилие над деца за последните три години е 2234. Подадените към отделите за закрила на детето сигнали са общо 1148. Най-често на телефонната линия постъпва информация за физическо насилие, след това за пренебрегване и за психически тормоз.

В периода 2012-а - 2014-а година 142 деца са станали жертва на трафик с цел трудова или сексуална експлоатация или са били изложени на риск поради недобра родителска грижа.

Националният съвет за закрила на детето реши да бъде изготвена 5-годишна Национална програма за защита на децата от насилие за периода 2016-а - 2020-а година.

Различните институции и обществото, различните системи - социална, здравеопазване, образование, развиват една висока сензитивност по отношение на насилието. Все повече се открояват тези данни. Да, те наистина са тревожни, показват една тенденция, която трябва и ще бъде анализирана от работната група. Ще бъдат анализирани и факторите, които водят до това насилие, а не само последствията и отчитането на насилието. Така че предстои ни една изключително тежка и сериозна работа. С голяма отговорност днес Националният съвет за закрила на детето се отнесе към тези въпроси. Аз мисля, че съвсем скоро ще имаме един стратегически документ, който ще ни даде възможност винаги да измерваме къде сме и какво правим, за да променим живота на всяко дете, каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна