Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС търсят начини да облекчат миграционния натиск и да предотвратят нови трагедии в Средиземно море

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събират на извънредно заседание в Брюксел, по време на което ще търсят начини да облекчат миграционния натиск и да предотвратят нови трагедии в Средиземно море. Срещата беше свикана, след като преди дни там отново загинаха стотици, тръгнали към Европа.

Целта "максимум" на Европейския съюз е да бъдат изкоренени причините за миграция – като бедността, конфликтите и неспазването на човешките права. Това обаче няма как да стане в обозримо бъдеще, затова на срещата ще се мисли предимно по варианти, които могат да дадат резултат в кратки срокове.

Част от тях ще засягат нелегалния трафик, към който Евросъюзът смята да бъде безкомпромисен. На прицела му ще бъдат поставени финансирането и плавателните съдове на трафикантите, говори се дори за възможна военна операция срещу тях.

Германският външен Франк-Валтер Щайнмайер заяви по повод предстоящата извънредна среща на върха:

Трябва да подобрим операциите за спасяване на хора по море, но трябва да обсъдим и разпределението на бежанците в Европа. Трябва да се преборим с мрежите за трафик на хора и да направим нещо, за да помогнем за стабилизирането на южните ни съседки, най-вече Либия.

Европейската солидарност също ще бъде на фокус днес, за да може страните, използвани като "входни точки", да не носят сами тежестта от имигрантския натиск и тя да бъде споделена и от останалите. Засега обаче се очертава това да става доброволно, а не със задължителни квоти за прием на имигранти.

Ще се обсъжда още как да бъдат подсилени с пари, хора и техника операциите на Евросъюза по издирване и спасяване в Средиземно море.

Заседанието ще започне с минута мълчание в памет на хилядите загинали там, и ще бъде предшествано от погребален марш по улиците на Брюксел. Организира го международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" с искане Европа да направи повече. Очаква се в проявата, която ще завърши пред сградата на Европейския съвет, да се включат стотици активисти и имигранти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна