Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Стефанов: Ако бъдат намалени концесионните и наемните плащания на плажовете, ще бъдат намалени и цените на услугите

Снимка: БГНЕС

Трудно би се осъществило предложението държавата да отмени таксите на концесионерите, а те от своя страна да предоставят безплатно шезлонги и чадъри за туристите. Това заяви председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Иво Стефанов в интервю за предаването "Преди всички".    

Първо, плажовете в България се стопанисват с концесия и под наем, а наемателите, съгласно сключените договори, вече са платили своите наемни цени за цялата година. При концесионерите ситуацията е, че се плащат май месец част от концесионните плащания, а останалата част се плаща в края на годината. Освен това, за да се направи такова нещо, трябва да има решение на Министерски съвет за промяна на всички концесионни договори и това е много трудно. Въпреки това е необходимо да се направи нещо в тази посока, тъй като размерът на концесионните и наемните плащания е определящ за цената на услугите, посочи той.

Според Стефанов, ако бъдат намалени концесионните и наемните плащания, ще бъдат намалени и цените на услугите: Повече от 5-6 години в България цените на плажните услуги не са увеличавани, тъй като, когато се увеличат цените, посетителите спират да плащат услугите, работи се за повишаване на качеството на услугите. В различните плажове има различни условия и изисквания. Затова започнахме разговора преди няколко години с правителствата за различно групиране на плажовете, защото има разлика между изискванията на плажовете на "Албена", "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" и изискванията на плажа на Ахтопол или Синеморец. На малките плажове сезонът е месец и нещо, а в големите комплекси сезонът е четири месеца. В големите комплекси има сериозен проблем, който възникна от презастрояването на плажовете и в момента плажовете не достигнат, защото се предлагат страшно много хотелски легла.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Иво Стефанов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна