Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов:

ГЕРБ ще предложи на НС да подкрепи искане за признаване на масовото изтребление на арменците

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще предложи парламентът да подкрепи искане за признаване на масовото изтребление на арменците, каза премиерът Бойко Борисов. Борисов дойде в сградата на Народното събрание, докато депутатите обсъждаха предложението на "Атака" за признаване на геноцида над арменците. От думите на премиера стана ясно, че трябва да се прави разлика между действията на Османската империя и днешната турска държава:

Историята си е история, жертвите са си жертви. Този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет и не само на техните - и на българските, разбира се, такива. Това, което и сега предложиха от ГЕРБ, е масовото изтребление на арменците да бъде признато. Аз мисля, че ще се намери консенсус в тази посока. Казах много ясно - масовото изтребление  на арменците. Това е българската дума или българските думи, или българският речник.

Винаги  в ГЕРБ сме отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Те направиха  жестове сега към нас, знаете, с износа на месо, където контрасанкциите от Русия ни удариха много в селското стопанство. Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорните исторически факти, че са изтребени хора тогава или убити, ще се отчете и от турското правителство, допълни премиерът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна