Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция задължи обществените учреждения и местните власти да прехвърлят резервните си фондове в Централната банка

| обновено на 25.04.15 в 09:10

Гръцкият парламент одобри постановление, с което задължи обществените учреждения и местните власти в Гърция да прехвърлят резервните си фондове в Централната банка на страната.

Управляващите в Гърция задължиха публичните болници, университети и общините да предадат паричните си резерви за изплащане на заплати и вноски по държавните заеми. Постановлението на правителството бе утвърдено след бурни дебати в парламента, часове след като финансовите министри от еврогрупата обявиха, че няма да отблокират 7 милиарда и 200 милиона евро кредит за Гърция, докато СИРИЗА не представи в замяна конкретен списък от реформи.

Правителството на Алексис Ципрас смята, че с изземването на парите от публичните учреждения ще си осигури половината от общо 3 милиарда евро за неотложни разходи през следващите две седмици. Гръцки медии обаче изчислиха, че мярката не може да донесе повече от 400 милиона.

Оставането на Гърция в еврозоната е все още под въпрос, отбелязва Франс прес по повод вчерашната среща на финансовите министри от еврогрупата в Рига, които отказаха нов кредитен транш за Атина, докато не поеме конкретни задължения за реформиране на финансите си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна