Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В различни точки по света почитат жертвите от битката за Галиполи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромни тълпи от обикновени хора, наред с държавни и военни ръководители, се събраха в различни точки по света, за да почетат жертвите от битката за Галиполи. Възпоменателни служби днес се провеждат на турския бряг и на хиляди километри от там - в Канбера, Уелингтън и Единбург.

Днес се навършват 100 години от десанта на съглашенските войски, довел до една от най-кървавите битки от Първата световна война с над 130 хиляди жертви от Османската империя и Антантата. В крайна сметка британците и французите не успяват да си отворят път през Проливите до съюзника си Русия. Провалът им повлиява на решението на България да се включи във войната на страната на Централните сили, а част от победените при Галиполи англо-френски сили са прехвърлени през есента на 1915 година в Солун за борба с българската армия.

На възпоменателната служба край Военния мемориал в Канбера се събраха 120 хиляди души. Десетки хиляди се включиха в честванията в други части на Австралия, въпреки предупрежденията за атентати, готвени от джихадисти.

Основна част от възпоменателните церемонии край Чанаккале бяха изместени от турските организатори с ден напред, така че съвпаднаха с вчерашната годишнина от началото на „масовото изтребление“ на арменците в Османската империя. За да почетат загиналите в Турция дойдоха британският престолонаследник Чарлс и премиерите на Австралия и Нова Зеландия - Тони Абът и Джон Кий. Френският президент Франсоа Оланд, чиято страна загуби 10 хиляди войници при Галиполи, предпочете възпоменанията в Ереван.

На церемонията рано сутринта на Галиполи новозеландският премиер Джон Кий приветства смелостта на австралийските и новозеландските войници:

Тяхната смелост и единство изграждат неразривната връзка и репутация, която датира и до днес. Приветствам ги. Приветствам и смелостта на войските, които им се противопоставят, на всички, участвали в битката на полуострова.

Близо 8700 австралийци и 2800 новозеландци загиват в сраженията при десанта на съглашенските войски.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна