Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Георгиев и Светла Йорданова са държавни шампиони по шахмат

Кирил Георгиев и Светла Йорданова са държавни шампиони по шахмат

Кирил Георгиев и Светла Йорданова спечелиха титлите при мъжете и жените на държавното първенство по шахмат, което се проведе в Плевен.

В партия от последния девети кръг Георгиев завърши реми с черните на 31-ия ход срещу Васил Спасов и с актив от 7,5 точки заслужи трофея за шести път в кариерата си след 1984, 1986, 1989, 2013 и 2014 година.

Водачът в схемата Иван Чепаринов, национален шампион през 2004, 2005 и 2012 година, остана на второ място със 7,0 точки, след като в последния кръг надделя с черните над Красимир Русев на 48-ия ход. Петкратният победител Васил Спасов се класира трети с 5,5 точки.

Тази победа беше много важна за мен. Това бе така, защото конкуренцията беше изключителна.Преди турнира имах пет титли от първенството на страната. Това за мен е шестата и фактически това е рекорд за България за мъже. Много съм доволен и щастлив. Смятам, че заслужено спечелих, заяви Георгиев.

Йорданова стана за първи път шампионка на България постигна реми с черните на 76-ия ход срещу 11-кратната национална шампионка Маргарита Войска в решаващата партия от последния девети кръг на надпреварата и запази лидерската си позиция в класирането със 7,0 точки.

Гросмайсторката за жени и водачка в схемата с ЕЛО 2367 Войска остана втора със 6,5 точки.  С 6,5 точки приключи и победителката от 2011 година Адриана Николова, но тя остана трета заради по-слаби допълнителни показатели.

Това е първата титла, която постигнах, първият медал при жените, и съм много щастлива", каза тя. След мен остана гросмайстор Маргарита Войска, която също заслужаваше да бъде шампионка, но този път аз имах повече шанс. Аз съм от Плевен и съм много щастлива, че станах шампионка именно тук - в родния ми град, отбеляза Йорданова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени