Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Най-лонови” торбички за смет

БНР Новини
Надяваме се по-литиеновити да са с една идея по-евтини.
Снимка: webmiastoto.com

Утре Европейският парламент ще гласува на второ четене нови ограничения за най-често срещаните, замърсяващите и вредните за природата и околната среда тънки полиетиленови пликчета. Европейските страни трябва да гарантират, че до 2019 г. всеки техен жител ще ползва годишно не повече от 90 тънки торбички за еднократна употреба, като те ще бъдат намалени на 40 броя до 2025 година.
България вече въведе продуктова такса за тънките под 20 микрона, хвърчащи и замърсяващи торбички, тип потник през 2011 година. Това принуди търговците да вдигнат цените на пликчетата, с което страната ни до момента е намалила с около 60 % потреблението им според данните на екоминистерството. И с това е влязла в параметрите на допустимото за 2017 г., което значи, че новата директива няма да се отрази силно отрицателно върху бизнеса, който вече е пренастроил прозводството си. И това се забелязва от всички. От страна окичена навсякъде с найлонови пликчета тип потници, ние вече се превръщаме в страна, която целенасочено се бори да се отърве от този имидж. На хартия.
Даже си мисля, че можем да помогнем на приятелите си от Европейския съюз като им разкажем нашата приказка „Сливи за смет”, решена в съвременен вариант от борещият се за Европейска столица на културата през 2019 година, Пловдив.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна