Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция "Фич" понижи с една степен кредитния рейтинг на Япония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Фич" намали с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Япония в чуждестранна и местна валута до "А" от "А+", като в същото време определи стабилна перспектива пред новия рейтинг на страната.

Кредитната агенция мотивира това свое решение с липсата на структурни фискални мерки в японския бюджет за финансовата 2015-а / 2016-а година (стартирала на 1-ви април тази година), виждайки несигурност относно политическите ангажименти за фискална консолидация в бъдеще.

Понижението на кредитния рейтинг отразява факта, че японското правителство не е включило съществени структурни фискални мерки в настоящия бюджет, които да замесят отложеното във времето ново повишение на потребителския данък (данък продажба), посочва "Фич".

В същото време определените от агенцията стабилни перспективи пред по-ниския рейтинг на Япония отразяват оценка на "Фич", според която възходящите и низходящите рискове пред кредитния рейтинг на страната са понастоящем балансирани.

Агенция "Фич" прогнозира, че японският държавен дълг ще достигне 244% от БВП към края на финансовата 2015-а година, като в същото време намали своята прогноза за японския икономически растеж през настоящата година до 1,3% от предишна оценка през декември 2014-а година за растеж с 1,5 процентни пункта. В тази връзка кредитната агенция намали с една степен и дълговия таван на Япония до "АА" от "АА+".

Днешното решение на кредитната агенция не е напълно неочаквано, след като през декември "Фич" постави под негативно наблюдение кредитния рейтинг на третата по сила икономика в света.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна