Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Непал започнаха да пристигат хуманитарни помощи от целия свят

| обновено на 28.04.15 в 17:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 5 хиляди души е досега потвърденият брой на жертвите от земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер в Непал. Над 11 хиляди души са ранени. Най-необходими в момента в страната са лекарства и медицинска помощ, достъп до чиста вода, подслон и храна.

В столицата Катманду започнаха да пристигат първите хуманитарни помощи.

Беким Махмуд, специалист по логистика от Световната програма на ООН по прехраната, посочи в интервю за Си Ен Ен в Дубай, че ще бъде създаден трансферен пункт за помощите на летище Лакнау в Индия, за да се избегне задръстването на летището в Катманду.

При подобни кризи първостепенният приоритет винаги е издирването и спасяването на оцелели. Следващата стъпка е изпращането на хуманитарни помощи от различни центрове на Световната програма на ООН по прехраната, например от този тук в Дубай.

Междувременно финландското правителство отпусна хуманитарни помощи в размер на 2 милиона евро за пострадалите от земетресението. Средствата ще бъдат предоставени чрез финландски хуманитарни организации, между които Финландския червен кръст и фондация "Спасете децата". ООН отпусна от фонда си за спешно реагиране при извънредни ситуации 15 милиона долара, за да се помогне на пострадалите.

Мако Кабоканти от Световната програма на ООН по прехраната в Непал заяви, че въпреки критиките срещу хуманитарната операция в страната, организациите правят всичко възможно да достигнат до засегнатите от бедствието.

Ситуацията е изключително усложнена... Става въпрос за огромно претоварване. 6,4 милиона души са засегнати. 1,4 милиона от тях спешно се нуждаят от храна. Правим всичко по силите си да достигнем до всеки нуждаещ се колкото се може по-бързо.

Проблем продължава да бъде достъпът до отдалечените селища. По предварителни оценки в Катманду разрушенията достигат 70 на сто от домовете.

Бедствието е сериозен удар срещу Непал, която е една от най-бедните държави в света. БВП на глава от населението е в размер на 800 долара годишно, а безработицата е близо 40%.

Българският червен кръст също започна да събира пари за пострадалите от земетресението в Непал. SMS на стойност 1 лев може да бъде изпратен на номер 1466 за всички мобилни оператори. Открита е и банкова сметка в Уникредит БУЛБАНК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна