Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният ни балет посреща Деня на балета с висок престиж и тежък удар от властимащите

Снимка: Светослав Николов


В навечерието на Международния ден на балета 29-и април, докато поднасяше на своята публика прекрасни спектакли, Националният балет получи тежък удар от властимащите с подготвяното вдигане на възрастта за пенсиониране на балетистите на 53 г.

Няма да обясняваме, че тежкото физическо натоварване на изящните балерини започва от най-ранна детска възраст и нормално кариерата им завършва на около 45-годишна възраст - когато, в своята творческа зрялост и майсторство, те изграждат прекрасни образи на сцената, движейки се вече след многобройни травми и след 2-3 операции. Няма да обясняваме, че техният труд е съизмерим с този на спортистите, само че нямат същите условия на работа, т.е. сами си финансират масажите например, доколкото могат... Не, те обикновено не говорят за това, за да не развалят магията на изкуството за любимата си публика. За което можем само да им се поклоним, нали?!

И ние няма да говорим за това, защото вече говорихме много допреди 4 години, когато най-после беше свалена пенсионната възраст и през последните 4 сезона виждаме добрите плодове на това! Трупата на Националния ни балет се подмлади, а под ръководството на опитните й репетитори младите нови балетисти бързо достигаха високите стандарти, признати и от нашата публика и критика, и от английската преса по време на голямото турне във Великобритания през лятото на 2013-а година. Благодарение на политиката на директора на Националния ни балет Сара-Нора Кръстева български балетни звезди, които изграждат кариера в престижни театри по цял свят, се завръщаха за участие в спектакли на родна сцена, а от друга страна чуждестранни млади балетисти започнаха да кандидатстват за работа в нашата трупа. И този месец Националният ни балет вече се похвали с 5-има чужденци в състава си - италианците Корадо Ди Лоренцо и Джузепе Канале, французойката Шарлот Берар, японката Ерина Нишитама и Александър Такедоми от Швеция.

В звуковия файл чуйте какво споделиха чуждестранните балетисти и директорът на Националния ни балет Сара-Нора Кръстева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна