Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция мобилизира всичките си дипломатически възможности, за да спаси французин, осъден на смърт в Индонезия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция заяви, че мобилизира всичките си дипломатически възможности в опит да спаси французина Серж Атлауи, който бе осъден на смърт в Индонезия по обвинение в трафик на наркотици. Тази нощ в страната бяха екзекутирани други седем чужденци.

Пълните дипломатически усилия по въпроса продължават, заяви външният министър Лоран Фабиюс на заседание на кабинета.

Изпълнената тази нощ в Индонезия екзекуция на двама австралийци, един бразилски гражданин и четирима африканци предизвика буря от протести в редица държави по света. Президентът Джоко Уидодо обаче защити решението да бъдат убити чрез разстрел като "прилагане на върховенството на закона" срещу наркотрафикантите.

51-годишният Атлауи бе сред групата, определена за екзекуция, но неочаквано му бе отпусната временна отсрочка, след като Индонезия се съгласи да разреши изключително съдебно обжалване.

Френският президент Франсоа Оланд предупреди Индонезия, че ще се изправи пред дипломатически "последици", ако извърши екзекуцията на Серж Атлауи.

По-рано молбите на Австралия за помилване бяха пренебрегнати. Канбера настояваше за отлагане, за да бъде извършено пълно разследване.

Австралийският премиер Тони Абът изрази гнева си:

Тези екзекуции са едновременно жестоки и ненужни. Жестоки са, защото Андрю Чан и Мюран Сукумаран прекараха десетина години в затвора, преди да бъдат екзекутирани. Ненужни са, защото тези двама млади австралийци са били напълно реабилитирани в затвора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени