Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко преди Деня на храбростта и Празник на Българската армия

Военноисторическият музей открива нова експозиция "Нямах оръжие. Имах раница и статив"

Снимка: militarymuseum.bg

Нова изложба "Нямах оръжие. Имах раница и статив" открива Националният военноисторически музей (НВИМ) на 4 май от 17 ч.
Изложбата е част от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и влизането на България в нея, а също и от традиционната програма, с която музеят отбелязва 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

Изложбата представя над 400 художествени произведения на 50 български художници, участвали в бойните действия на Първата световна война и оставили ярка следа в българското изобразително изкуство. Голяма част от произведенията се показват пред публика за първи път, а сред авторите им са Александър Божинов, Александър Мутафов, Борис Денев, Борис Митов, Владимир Димитров - Майстора, Георги Евстатиев, Георги Машев, Гошка Дацов, Дечко Мандов, Димитър Гюдженов, Иван Вълчанов, Иван Славов, Константин Щъркелов.
  По време на Първата световна война на създадената от Военното ведомство длъжност "военен художник" са назначени повече от 15 художници, а десетки други са мобилизирани и участват в нея. Благодарение на тях на платно оживява художественият образ на войната.
  Изложбата "Нямах оръжие. Имах раница и статив" ще допълни представите на публиката за Първата световна война и с многобройни интерактивни предложения. За първи път ще бъде показан процесът на реставрация на изложените произведения.   
 
  Фотоизложбата "По следите на три войни" ще бъде показана в пространството пред Министерството на отбраната и Народния театър "Иван Вазов". Тя е посветена на трите големи годишнини, отбелязвани през 2015 г. - 130 години от Сръбско-българската война, 100 години от влизането на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война, и може да бъде видяна между 30 април и 14 май.

На самия Гергьовден - 6 май, НВИМ обявява ден на отворените врати.
Ето и програмата за този ден:

10.00 – 18.00 ч.  „НЯМАХ ОРЪЖИЕ. ИМАХ РАНИЦА И СТАТИВ“ – изложбата, открита на 4 май, е част от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея

10.00 – 18.00 ч  ЕКСПОНАТИТЕ ОЖИВЯВАТ – свободен достъп до пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и до отделението за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“

12.00 ч.  Традиционна ДЕГУСТАЦИЯ на войнишка боб чорба

14.00 ч.  ОБИЧАИ, свързани с Гергьовден. Символиката на обредния хляб и слънчевата люлка – Етнографски клуб при 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ и Фолклорна формация „Етноси“ към читалище „Райко Алексиев“.

15.00 ч.  КОНЦЕРТ на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски

16.15 ч.  ФОЛКЛОРНА ПРОГРАМА от НЧ „Св.Георги Победоносец 1999 г.“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна