Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Средната заплата бележи ръст за сметка на намаляване на заетите

Издръжката на живота за първото тримесечие на годината се е увеличила с половин процент спрямо последните три месеца на 2014 година. Основната причина за това е драстичното поскъпване на зеленчуците и плодовете, обявиха от КНСБ. По техни данни краставиците и доматите, зелената салата и репичките отбелязват ръст в цената от 22 процента спрямо края на декември, а на годишна база марулите са с 46 на сто по-скъпи.

През 2014 година средната заплата е отбелязала ръст от 6,8 процента, но това е за сметка на намаляване на заетите.

От КНСБ изчисляват, че издръжката на един човек от четиричленно домакинство в края на март е достигнала 563,21 лева, което е с близо 2 лева повишение за тримесечния  период. Увеличение в издръжката на живота се наблюдава за първи път от 19 месеца, но България продължава да е в спиралата на дефлацията и след като премине сезонният характер в цените на плодовете и зеленчуците, се очаква тя да бъде намалена в края на годината.

Според изследването с доходи до минималната работна заплата от 360 лева на човек от домакинство живеят 53 процента от семействата в България, а само 20 на сто живеят с доходи, по-високи от изчислената необходима издръжка. Средната работна заплата расте на годишна база с 6,8 процента, но това е за сметка на намаляване на заетите в икономиката.

Във Видин е най-ниската средна работна заплата - 568 лева, следват областите Благоевград - с 588 лева и Кюстендил - с 610  лева. В областите Монтана, Видин и Търговище повече от 20 процента от населението работи на минимална работна заплата.

КНСБ настоява през следващите години минималната работна заплата да расте с повече от заложеното в средносрочната бюджетна прогноза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени