Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Влизането в Шенген ще отвори нови възможности за бизнеса

| обновено на 30.04.15 в 19:19
Снимка: БГНЕС

Бързо развиващият се IT бизнес у нас може да бъде един от първите, който да пробие и да се възползва от Плана "Юнкер", очаква вицепремиерът Меглена Кунева. Тя заяви това на среща с български бизнес лидери. Според Кунева влизането ни в Шенген ще отвори нови възможности за българския бизнес. Вицепремиерът допълни, че планът "Юнкер" може да бъде разгледан като гаранционен фонд, който ще помага на проектите на бизнеса, които трудно получават финансиране от пазара.

Европейската инвестиционна банка е одобрила вече няколко пилотни проекта. Единият е ирландски за създаване на 14 здравни центрове в Ирландия, които са базирани на частна инициатива, и един проект, свързан с науката в здравеопазването за Испания. Какво ще реши да направи българският бизнес предстои да видим, но като гледам начина, по който се е активизирал бизнесът в IT сектора, бих предположила, че те ще бъдат едни от първите, които, така да се каже, ще пробият, посочи Кунева.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Визиева призова нашият бизнес да се запознае и сериозно да помисли върху плана, който всъщност е фонд за инвестиране на проекти в публично-частното партньорство и то в сферата на индустрията, свързана с човешкото здраве.

Планът "Юнкер" е основно обърнат към иновации, дигитализация, индустриализация във всичките им части и форми. Темата за здравето, за живота, за възстановяването на личността са едни от най-важните, свързани с целия програмен период, обясни Визиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна