Eмисия новини
от 02.00 часа

Благоевград, Гоце Делчев и Петрич могат да получат до 80 млн. лв. еврофинансиране

Снимка: Радио ВИДИН

Близо 80 милиона лева ще получат трите най-големи общини в Благоевградска област за изпълнение на интегрираните планове за градско развитие. Средствата се осигуряват по оперативна програма "Региони в растеж" за периода 2014-2020 година.

Най-много средства за трайно преодоляване на концентрацията на икономически, природни и социални проблеми ще разполага областният център Благоевград - 44 милиона лева. Гоце Делчев и Петрич ще разчитат на ресурс от съответно 19 и 17 милиона. В интегрираните планове за градско възстановяване и развитие всяка една от трите общини е заложила мерки за повишаване на енергийната ефективност на жилищни и административни сгради, подобряване на условията за живот чрез благоустрояване на физическата среда в градовете, възстановяване на зоните за икономическо развитие, доразвиване на социалните услуги и инфраструктура, инвестиции в общинската образователна  мрежа и създаване на ефективен и екологичен градски транспорт.

Управляващият орган на ОП "Региони в растеж" вече публикува проект на Насоки за кандидатстване по процедурата, които общините бенефициенти също трябва да представят за публично обсъждане. Безвъзмездната финансова помощ по процедурата е в размер на 95%, но за да могат да ги усвоят в пълния им размер, общинските администрации ще трябва до постигнат определен етап на изпълнение до средата на месец юни 2018 г.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.