Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за изграждане на доверието между гърци и турци обяви новият лидер на северната част на Кипър Мустафа Акънджъ

Мерки за изграждане на доверието между кипърските гърци и кипърските турци обявиха лидерите на техните общности. Предложенията дават надежда да ускоряване на мирния процес и за нов тласък на преговорите за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на Кипър.

Мерките за изграждане на доверието между двете кипърски общности ще подпомогнат всекидневния живот на хората и имат голямо значение, заяви новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ в речта си при официалното встъпване в длъжност на т. нар. президент на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. На проведената церемония присъства турският вицепремиер Бюлент Арънч.

Акънджъ се обяви за откриване на нови контролно-пропусквателни пунктове през “зелената линия”, контролирана от ООН, между свободните и окупираните територии на Кипър. Като нова мярка той посочи и осъществяването на мобилна телефонна връзка между двете зони – в момента мобилните телефони в окупираните зони са с международния код на Турция. В дневния ред Акъндъж постави и отварянето на града-призрак Вароша, на пристанището на Фамагуста и на незаконното летище Ерджан.

Според новия лидер на кипърските турци двете общности трябва да постигнат споразумение за бъдещото споделяне на природния газ от находищата край острова, като посочи, че най-добрият път за преноса му към Европа е през Турция. Акънджъ заяви и че двете общности може да споделят водата, чието прехвърляне от Турция към острова по подводен тръбопровод се очаква да започне от юли.

Едностранни мерки за изграждане на доверието вече обяви по-рано тази седмица и кипърският президент Никос Анастасиадис. Според тях мюсюлманските храмове и религиозни места в свободните зони на Кипър, които принадлежат на кипърските турци, ще бъдат предадени за управление на религиозната фондация /евкаф/ на тяхната общност. Никозия ще предостави също така карти и данни за 28 минни полета в планината Пентадактилос, която се намира в окупираните територии, за да бъдат те разминирани.

Обявената за събота първа среща на лидерите на двете кипърски общности – президента Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, бе отложена, тъй като първата официална среща на новия лидер на кипърските турци ще бъде с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени