Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи от Балтимор ще бъдат обвинени за убийството на Фреди Грей

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Балтимор има достатъчно доказателства да повдигне обвинения за смъртта на 25-годишния чернокож младеж Фреди Грей, който загина, докато е бил задържан от полицията. По време на пресконференция щатският прокурор Мерилин Мосби каза, че случаят ще се разглежда като "убийство":

Заключенията на нашето обширно, пълно и независимо разследване, заедно със заключението от аутопсията, което получихме днес - че смъртта на г-н Грей е вследствие на убийство - ни дават достатъчно основания да повдигнем наказателни обвинения.

Прокурорът Мосби допълни, че процесът за повдигане на обвинения е започнал и обвинените са невинни до доказване на противното. Всеки един от шестте полицаи, участвали в задържането, получава няколко обвинения, сред които - за убийство втора степен, непредумишлено убийство и нанасяне на побой.

По-рано полицията в Балтимор призна, че отношението към младежа при задържането му е било в противоречие с правилата и съобщи, че той е поискал медицинска помощ, но такава му е била отказана.

Смъртта на Грей oтпреди две седмици е поредният случай от серията инциденти между полиция и чернокожи, които доведоха до масови протести в Америка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна