Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийският журналист Мазен Даруиш е удостоен с наградата на ЮНЕСКО за свобода на печата

Асоциацията на европейските журналисти в България  отбелязва Световния ден на свободата на печата - 3-и май, с петиция под надслов "Свободата на словото е отговорност".  В момент, в който голяма част от медиите използват модела на сензационното отразяване и без замисляне показват идентичността на жертвите на човешки или масови трагедии, смятаме за особено нужно да обърнем внимание на качеството на информацията, заради която съществува журналистиката, посочват от Асоциацията на европейските журналисти в България. Свободата и независимостта на медиите са важни, но също толкова важна е и професионалната етика, подчертават от организацията.

С послание "Свободата зависи от теб!" и от Съюза на българските журналисти отбелязват  световния  ден на свободата на пресата.  "Свободата на словото не е наше, на журналистите  притежание, нито наша привилегия. Ние стоим зад тази кауза и  водим битката за свободата, заради нашите читатели, зрители и  слушатели. Свободата на словото е в основата на всички свободина обществото и в живота на всеки човек", посочват от СБЖ и  питат: "Защо все се още търсим отговора на въпроса: Как само за последната година България се срина до печалното 106-о  място в индекса за свобода на медиите." 

По повод Световния ден на свободата на печата, сирийският журналист Мазен Даруиш е удостоен с наградата на ЮНЕСКО за свобода на печата. Тя ще бъде връчена тази вечер на жена му в латвийската столица Рига от  генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.  
Даруиш, който е правозащитник и директор на Центъра за свобода на медиите и словото в Сирия, беше арестуван на 16 февруари 2012 година заедно с двама свои колеги по време на операция на сирийските сили за сигурност. Според неправителствени организации той все още е в затвор на сирйското военно-въздушно разузнаване в Дамаск, въпреки многократните призиви за неговото безусловно освобождаване. Мазен Дариуш е и сред създателите на сирийския вестник "Глас", както и на независим новинарски сайт забранен от сирийските власти. През 2011 година той създава и първото сирийско списание, посветено на медиите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна