Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от нападателите на изложбата с карикатури на пророка Мохамед в Тексас е разследван за тероризъм

| обновено на 04.05.15 в 16:52
Полицейска кола е спряла в близост до пикапа на нападателите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от нападателите, застреляни от полицията в американския град Гарланд, щата Тексас, по време на изложба с карикатури на пророка Мохамед е идентифициран като Елтън Симпсън, съобщи американкската телевизия Ей Би Си Нюз. Мъжът е гражданин на Аризона и е бил разследван в миналото от полицията по подозрения в терористична дейност. От ФБР все още не са потвърдили информацията.

Полицаи в американския град Гарланд, щата Тексас, застреляха двама души, които откриха стрелба на изложба с карикатури на пророка Мохамед. При стрелбата е ранен един от охранителите на проявата. Сапьори са били извикани да претърсят колата на двамата мъже за експлозиви. Според един от участниците в конференцията,  Стивън Пъркинс, темата едва ли е провокирала инцидента:

Що се отнася до съдържанието на събитието, не беше казано нищо твърде противоречиво. Мерките за сигурност обаче бяха много строги. Доколкото разбрах, са платили десет хиляди долара за охрана.

Все още не са ясни нито самоличността, нито мотивите на нападателите. 

Събитието се е провело в Къртис Кълуел Сентър в Гарланд, предградие на Далас и на него са присъствали около 200 души. Сред тях е имало и карикатуристи, които според телевизия Ен Би Си са се състезавали за награда от 10 хиляди долара в конкурс за карикатура на Пророка Мохамед. Според исляма всяко изобразяване на Пророка Мохамед е светотатство. 

В конференцията, на която е имало засилени мерки за сигурност, е участвал и холандският политик Геерт Вилдерс, който е известен с острата си критика спрямо мюсюлманите. Срещата е била финансирана от „Инициатива за защита на американската свобода“ и в нея се е включила президентът й Памела Гелър, която е и президент на групата „Да спрем ислямизацията на Америка.“ И двете организации се считат за крайно десни, които подбуждат реч на омразата. Самата Гелър е била един от най-видните противници на изграждането на джамия на мястото на срутените кули на Световния търговски център по време на атентатите от 2001-ва година. През 2013-та й е бил отказано да влезе във Великобритания, където е планирала да участва в демонстрация на крайно дясната група "Инглиш Дифенс Лийг".

От полицията на Гарланд заявиха, че не са получавали заплахи за терористично нападение. Губернаторът на Тексас Грег Аботи нарече стрелбата „безсмислена“ и поясни, че властите работят активно за установяване причината и мащаба на атаката. В разследването се включи и ФБР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени