Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спадът от кризата в строителството все още не е преодолян

Снимка: БГНЕС

Строителният сектор се стабилизира спрямо година по-рано, но все още спадът от кризата не е преодолян, сочи анализът на една от големите банки у нас. Изводът се потвърждава и от данните за сектора, подготвени от Националния статистически институт. Според тях броят на жилищните сгради, чието строителство е започнало сега, е с близо 8 на сто повече спрямо първите три месеца на 2014-а г. 
Ако се сравняват данните за строителството от първите три месеца на годината спрямо последните три на предходната, ще се установи намаляване на издадените разрешителни за строеж във всички сегменти на строителството - жилищни сгради, административни и други видове. Спрямо година по-рано се увеличава броят на жилищата, които ще бъдат построени, въпреки че сградите, в които ще бъдат, намаляват. Докато разрешенията за нови сгради са с 5,4 % по-малко, броят на жилищата в тях е с близо 27 % повече. При започнатите нови жилищни сгради увеличението е със 7,7 на сто, а на броя на жилищата в тях - почти двойно..
Според анализа на една от водещите банки у нас, спадът в строителството се е забавил, като коментарът е на базата на данните не само за сградното строителство, но и при инженерното. Въпреки че ръстът не е достатъчно интензивен, за да преодолее изцяло спада в сектора, се очаква той да се ускори допълнително, въз основа на подобрено усвояване на европейски фондове, коментират анализаторите. Банковите експерти, направили анализа, виждат подобрение в индустрията и дори в търговията на дребно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна