Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата срещу изложба с карикатури на пророка Мохамед

| обновено на 05.05.15 в 14:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Тексас срещу изложба с карикатури на пророка Мохамед, съобщи Франс прес като се позова на изявление на джихадистите. Това е първото нападение на американска земя, за което групировката поема отговорност.

Двама войници от халифата извършиха атака срещу изложба в Гарланд, Тексас. Изложбата е показвала негативни образи на пророка Мохамед. Казваме на Америка, че това, което предстои, ще е по-голямо и страшно и ще видите войниците на "Ислямска държава" да извършват ужасяващи неща, се казва в изявлението на ислямистите.

Полицията в американския град Гарланд застреля двама мъже, които открили стрелба по време на изложбата. Единият от нападателите беше идентифициран като Елтън Симпсън - разследван в миналото по подозрения в терористична дейност. Вторият извършител е Надир Суфи. Двамата са живеели заедно във Финикс, Аризона.

Мюсюлманската общност в Тексас осъди остро нападението.

Организаторите на изложбата, известни с антиислямските си инициативи, бяха предложили награда от 10 хиляди долара за най-доброто изображение на Пророка. Памела Гелар - организатор на изложбата я сравни с френското сатирично издание "Шарли ебдо" и заяви, че нападението е показало, колко необходимо е било провеждането на експозицията:

Това се използва от ислямските екстремисти, които искат да наложат ограниченията на шериата върху свободата на словото на Запад. И се получава, защото медиите не пускат карикатурите. Ако медиите бяха публикували карикатурите още през 2005-а, ако всички медии го бяха направили, нямаше да имат това влияние, което имат сега.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени