Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК подобри прогнозата си за икономическия растеж в България

| обновено на 05.05.15 в 13:15

Европейската комисия подобри прогнозата си за икономическия растеж в България. Очаква се през 2015-а той да бъде 1 процент, а през 2016-а 1,3 на сто - съответно с 0,2 и 0,3 процента повече от заложеното преди 3 месеца. Данните са от представената днес пролетна икономическа прогноза за европейската икономика и предвиждат леко подобрение - както за България, така и за Европейския съюз като цяло. В същото време Комисията предупреждава за очакван спад на инвестициите у нас. 

Частните инвестициите в България намаляват от 2008-а година. Една от причините е неблагоприятната бизнес среда, отбелязва ЕК. Според нея това едва ли ще се промени значително през тази или следващата година, заради периода на следкризисна несигурност, продължен от сътресенията във финансовия ни сектор през 2014-а година. 

За публичните инвестиции, свързани най-вече с еврофондовете, ЕК също очаква лек спад и през тази и следващата година заради изтичането на срока на усвояването на парите от стария програмен период и необходимостта от време за прилагане на оперативните програми от новия.

Рисковете пред България са балансирани. Частните инвестиции могат да изпреварят очакванията, ако бизнес климатът се подобри по-бързо, но доверието на потребителите и бизнеса остава крехко и може да спадне още при евентуални нови признаци на нестабилност във финансовия сектор, отбелязва ЕК.

Тя предвижда бюджетният дефицит у нас да бъде 2,9%  през тази и следващата година, което е с 0,1% под допустимия праг. Дългът на България, според днешната прогноза, ще достигне 31,2% в края на 2016-а година. Тогава безработицата трябва да спадне до предкризисните си равнища от под 10%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна