Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч отбелязаха 175 години от рождението на Екзарх Йосиф

Снимка: wikipedia.org

В Ловеч  отбелязаха 175 години от рождението на  Йосиф, Екзарх български и митрополит ловчански  с панихида в църквата „Въведение Богородично“ в катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий“  и поднасяне на венци и цветя на паметника на духовника на централния площад в града, който носи името му.

Митрополит Гавриил, жители на Ловеч и ученици от езиковата гимназия  в града, която носи името на Екзарх Йосиф, почетоха паметта на духовника. По повод годишнината от рождението му е открита и изложба. Експонатите в нея са събрани от ученици , разказва историкът Людмила  Бранекова:

Освен екзархията, представя и живота и дейността на Екзарх Йосиф. Показани са оригинални документи, свързани с църковната институция, с дейността на Екзарх Йосиф, заветите му към бъдещите поколения.

11-класникът от езиковата гимназия в Ловеч Кристиян Илиев беше един от участниците в научната конференция, посветена на живота и делото на Екзарх Йосиф:

Искахме да представим духовните дейци като Екзарх Йосиф, които макар и да не умират с оръжие в ръка, помагат много за освобождението. Екзарх Йосиф е гениален дипломат, който се отказва от светското за народа си и за духовното.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна