Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на Добруджанския земеделски институт излизат на протест заради масови уволнения

В  Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево готвят двучасова блокада на международния път за Румъния в знак на протест срещу масовите 16-процентни уволнения в института. В отворено писмо до президента, премиера, министъра на земеделието, председателя на Селскостопанската академия, синдикалната организация призовава да се спази закона, заяви синдикалната лидерка Елена Колева:

Селскостопанска академия да преразгледа това масово съкращение, което е от 16 процента в Добруджански земеделски институт, да падне на 10 процента. До месец април имаме внесени в Министерството на земеделието и храните 1,2 млн. лв. приходи, а нямаме нито един лев върнат за производствени разходи. Ние сега сме в пролетна сеитба, нямаме за гориво, не се покриват никакви разходи.

От Добруджанския земеделски институт призовават всички парламентарни групи да приемат новия Закон за селскостопанска академия и тя да е самостоятелна.

Елена Колева припомни: Имаме договори за хибриди слънчоглед с Украйна, с Турция.

Колева предупреди, че следващата седмица в Института отново ще бъде спрян тока. Над 100 души работят на минимална работна заплата, а Институтът винаги е на печалба. В знак на протест след 10-и май готвят двучасова блокада на международния път за Румъния.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна