Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1700 осъдени лица у нас се издирват за изпълнение на влезли в сила присъди

Снимка: БГНЕС

Близо 1700 осъдени лица у нас се издирват за изпълнение на влезли в сила присъди, съобщи главния прокурор Сотир Цацаров. При срещата им в Брюксел комисарят по правосъдието Вера Юрова е проявила особен интерес към този проблем, който присъстваше и в последния мониторингов доклад.

Цацаров подчерта, че не само братя Галеви и убиецът от „Соло” са се възползвали от празнотите в закона, и призова за незабавни действия, включително и политически, за да се пресече тази възможност:

По същата пътека са преминали още близо 1700 осъдени лица. Какво чакаме още? Да станат 2700. Питам и част от политическата класа, питам и себе си, аз не свалям своята отговорност.

По повод появилите се напоследък твърдения, че „оперативно интересни” ромски фамилии имат високопоставени покровители в полицията, главният прокурор заяви, че ще се поинтересува, и при всички случаи ще има реакция. Междувременно той разкритикува практиката социалният мир да бъде пазен със струпване на полицейски сили около домовете на емблематични фигури – според Сотир Цацаров това не е нормално:

Тези полицейски сили могат да вършат съвсем друга работа, свързана със защитата на правата и обществения ред на българския гражданин. Кого пазим в случая? Една ромска фамилия от друга ромска фамилия. Законите са за всички, те са еднакви за роми, за българи, за арменци, за цигани, за всички.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени