Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обръщение на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов по повод празника на Българската армия

| обновено на 05.05.15 в 18:54

Обръщение към личния състав на Българската армия  в навечерието на Деня на Храбростта - 6-ти май направи началникът на щаба на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той отчете като успешна за Българската армия изминалата 2014-а година. Ето още някои акценти от обръщението на вицеадмирал Николов:

„На 6-ти май – празникът на Българската армия и Деня на храбростта отдаваме дълбока почит и признателност към героизма и мъжеството на хилядите достойни български войни, отдали и посветили живота си на свободата, независимостта, обединението и възхода на България.  И днес българските военнослужещи изпълняват с достойнство и чест своя дълг към родината. През изминалата година общо в мисии зад граница участваха 1043-ма военнослужещи, които и към момента отдават своя принос в единните усилия на съюзни и коалиционни партньори в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Грузия, Мали и други горещи точки на света.

През 2014-а година на Въоръжените сили бяха проведени общо 236 учения, от които 13 международни. Последната година беше една от най-тежките за страната по отношение на силата и мащаба на природните бедствия, които ни сполетяха. В изпълнение на мисия  "Принос към националната сигурност в мирно време за оказване помощ на населението“ Българската армия проведе 167 мероприятия, в които участваха 1771 военнослужещи и цивилни служители и 443 единици техника. В рамките на своите способности, сили и ресурси, Българската армия подпомогна държавните органи за овладяване на кризисната ситуация от засиления миграционен натиск към територията на страната. Военнослужещите изграждаха мостове на мястото на пораженията от наводненията, изправяха електрически стълбове, доставяха хляб и вода, изваждаха затрупани от снежната стихия, рискуваха живота си като висяха на въжетата на вертолетите, за да подпомогнат изпадналите в беда, спасяваха пострадали в пътно-транспортни произшествия.

В същото време тенденции показват, че международната среда за сигурност остава динамична и трудно предвидима, като влиянието на асиметричните и транснационалните заплахи ще нарастват. В тези условия ролята на военния фактор ще има все по-ключово значение за националната сигурност, което изисква поддържане и развитие на адекватни на съвременните рискове и заплахи отбранителни способности.

Въпреки сериозните  финансови ограничения, рационалното и адекватно планиране позволи до голяма степен да се реализират плановете за подготовка на Българската армия и резултатите дават основание да се отчете годината като успешна.

Боеспособността, бойната и мобилизационна готовност на щабовете и формированията беше запазена и се поддържаше, макар и с известни ограничения.

Всеки от нас ясно осъзнава финансовите проблеми на страната, от които, бих казал, че Въоръжените сили са от най-потърпевшите през последните години. Искам обаче ясно да се разбере, че изграждането на отбранителни способности се нуждае не само от финансов, но и от времеви ресурс – това, което ще могат Въоръжените ни сили да правят утре, се решава от днес.

Периодът на продължителна  редукция на Въоръжените сили трябва да приключи и очакванията на всички да бъдат насочени към стабилност и качествено израстване на отбранителни способности.  Военнослужещите  наистина преживяват  трудно  дългия и мъчителен период на редуциране. Той бе съчетан с налагането на  все по-сериозни изисквания към тях, породени от новите рискове и заплахи пред сигурността на страната и произтичащата от тях необходимост от нови отбранителни способности.

Личният състав на Въоръжените сили е най-важният ресурс на отбраната. Затова трябва да  провеждаме такава ефективна политика по отношение на човешките ресурси, че да привличаме и задържаме във Въоръжените ни сили най-добрите, да ги обучаваме и мотивираме и така да постигаме устойчиво нарастване на отбранителните способности.

Използвам празничния повод да поздравя всички военнослужещи и цивилни служители, военнослужещите от резерва и запаса, ветераните от войните и всички радиослушатели и да им пожелая крепко здраве, сили и успехи в общите ни усилия за издигане на Българската армия у нас и по света!".

Цялото  обръщение на началника на щаба на отбраната вицеадмирал Румен Николов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна