Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спонтанен протест пред правителството в Скопие завърши с ранени

| обновено на 06.05.15 в 11:23

Над 20 души бяха ранени, след като около 2000 протестиращи се събраха снощи пред сградата на правителството в Скопие и влязоха в сблъсък с македонската полиция. Хората излязоха спонтанно на улицата, за да поискат оставката на премиера Никола Груевски, след като лидерът на опозицията Зоран Заев обяви, че кабинетът прикрива убийството на 22-годишен младеж през 2011 година, пребит от полицията. 
Протестиращите хвърляха предмети и чупиха прозорци на сградата на правителството, разбиха паркирали наблизо автомобили и подпалиха няколко контейнера за боклук. Безредиците продължиха близо два часа, след което полицаите, в пълно бойно снаряжение, успяха да разпръснат тълпата, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия.
От няколко месеца Зоран Заев разпространява аудиозаписи, които свидетелстват за корупция и злоупореба с власт от страна на правителството на Груевски.

Междувременно партията Демократично управление на Македония на Лиляна Поповска съобщи, че напуска управляващата коалиция след събитията в македонската столица.

Днес ситуацията пред сградата на македонското правителство в Скопие е нормализирана. Улиците са разчистени, транспортът се движи нормално и не се забелязва засилено полицейско присъствие.

Политологът Горан Йовановски коментира пред "Дойче веле":
Протестът по повод случая Нешковски показва натрупано недоволство в много сфери. С оглед структурата на участниците в протеста е очевидно, че има ветрило от различни видове социално недоволство, от екзистенциални или образователни проблеми. Когато веднъж гневът се излее на улиците е трудно да се канализира, особено в общество, където е невъзможно това да се реши в институциите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна