Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергията, освободена от земетресението в Непал, е била 700 пъти по-голяма от мощността на атомната бомба в Хирошима

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ефтимиос Лекас, професор по геология от Университета на Атина и водещ експерт по земетресенията и природните бедствия, и неговият екип прекараха пет дни в Непал след опустошителния трус. Професорът обяснява абсолютното унищожение, с което са се сблъскали:

Влязохме в град Катманду, където видяхме напълно унищожени райони. Когато пристигнахме, чуждестранните спасителни екипи започваха работа. Хората много се страхуват. През първите седмици или месеци те ще отседнат на различни места, в открити пространства, далече от домовете си. Освен това много хора бягат от Катманду, така че има опашки, които достигат километри. Хората часат безплатните автобуси, които да ги изведат от столицата към по-безопасните райони.

Професор Лекас има голям опит в тази област. Той е участвал и в акциите след цунамито в Тайланд през 2004 година и след земетресението в Хаити през 2010-та. В Непал неговият екип е дал препоръки за най-добрите начини за укрепване на повредените сгради, за да бъде избегнато разпадане на руините.
 
Хората в Непал като цяло са оцеляващи и са свикнали на тежките условия на живот. Това е планински регион, най-планинският на планетата. Хората са свикнали да живеят обикновен живот, с много лишения, а също така да разчитат много на религията.

Лекас заяви, че според неговата информация енергията, освободена от земетресението, е била 700 пъти по-голяма от мощността на атомната бомба, пусната от Съединените щати над Хирошима. Той каза още, че очаква друго голямо земетресение през следващите няколко месеца.

Най-малко 67 чужденци са загинали при земетресението в Непал на 25 април, съобщиха местните власти. Досега властите разполагаха със сведения за 57 загинали чужденци. Неизвестна е съдбата на най-малко 112 чуждестранни граждани в различни части на страната. Много от хората са загинали в живописната долина Лангтанг, северно от столицата Катманду, която беше тежко засегната от труса с магнитуд 7,9 по Рихтер. Именно Лангтанг е една от най-популярните дестинации за планински преходи в Непал. Надеждите в долината да бъдат открити оцелели, намаляват с всеки изминал час.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна