Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимизъм в лагера на националите ни преди Световната купа във Варна

Оптимизъм в лагера на националите ни преди Световната купа във Варна
Снимка: Start-photo.bg

Над 1000 състезатели от 37 държави ще вземат участие в Световната купа по спортна гимнастика и акробатика във Варна, както и в съпътстващия Международен турнир за подрастващи. Часове пред старта на състезанието българските състезатели и техните треньори бяха оптимистично настроени за надпреварата, въпреки огромната конкуренция.

Треньорът на юношеските и младежките ни национали Димитър Митев сподели:

Във Варна винаги съм се чувствал добре. По-малките момчета са леко притеснени, но това е нормално поради липсата на опит. Емоцията и адреналинът ги грабват. Като цяло можем да желаем 2 финала, а знаете, че влезеш ли на финал от там нататък всичко се случва.

Помощник-треньорът Дамян Игнатов заяви, че децата все още не са се адаптирали напълно към условията в залата и допълни:

Имаме надежда за медали. Очакваме от всички състезатели добро класиране и ще се радваме на всеки успех. Владимир Тушев се класира за Европейските игри и тук се надяваме на едно много добро представяне от негова страна. От Теодор Трифонов и Валери Рангелов се очаква добро класиране, но като цяло шансове има пред всички.

Женският ни национален отбор проведе тренировките си с мисълта за бързо оздравяване на Елизабет Василева, която се контузи и ще пропусне Световната купа.

Най-голямото ми желание е всички да се върнем живи и здрави вкъщи. Знаете, че днес Елизабет счупи кост на петата по време на тренировките. Това е нашият спорт – днес си добре, но за утре не се знае. Малко съжалявам, че преди време спрях с гимнастиката, но за момента всичко е наред, макар и навлизането обратно към най-добрата ми форма да бе трудно. Правя всичко с любов към спорта и съм изключително мотивирана, защото се намираме на собствена територия и ще играем пред родна публика, коментира Албена Златкова.

Една от най-добрите ни гимнастички в последните години Ралица Милева сподели:

Обстановката е хубава, а залата е много добре направена. Очаквам да изиграя много добре съчетанията ми на прескок и греда - все пак това са любимите ми уреди.

Националите ни по акробатика също започват участието си днес. Страната ни ще има представители както в Международния турнир, така и в Световната купа. В състезанието при мъжете и жените своя дебют ще направят смесената ни двойка Елена Великова и Алекс Жеков.

За първа година сме при мъжете и жените, но въпреки, че сме дебютанти, знаем на какво сме способни и сме уверени, че имаме сили за място на финала. Разбира се, че конкуренцията е много сериозна, но по-скоро сме развълнувани от възможността да се борим с най-добрите, коментираха Алекс и Елена веднага след последната си тренировка за деня.

Зрителите, които искат да подкрепят българските участници на живо, могат да дойдат в Двореца на културата и спорта във Варна, като входът през днешния ден е 3 лева. Билети се продават на касите на ДКС, на касите на Летния театър и в мрежата на „Тикетпро“.  

БНР е медиен партньор на Световната купа!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна