Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълженията на ТВ 7 възлизат на 300 млн. лева

Задълженията на ТВ 7 възлизат на 300 млн. лева, които пряко или косвено са излезли от Корпоративна търговска банка. Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание.

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че в последните си работни дни квесторите в КТБ са освобождавали обезпечения и че през следващите седмици ще има развитие на казуса.

В изложението си финансовият министър Владислав Горанов обяснява, че задълженията на ТВ 7 пряко към Корпоративна търговска банка са няколко милиона, но към Технологичния център - Институт по микроелектроника, са за над 288 млн. лева. Паричният ресурс е осигурен отново от КТБ, като става дума за необслужван кредит. Ето защо пряко или косвено всичките задължения на медията са свързани с Корпоративна търговска банка.

Горанов, който определя собственика на ТВ 7 „Краун медиа“ като „кипърска офшорка“, описва схемата за непряко финансиране и припомня, че в момента 99% от кредитите към КТБ са необслужвани.

От своя страна вицепремиерът Румяна Бъчварова допълва, че това е пример за политическа корупция, а правосъдният министър Христо Иванов - че с ограничения ресурс на неговото министерство ще провери жалбите срещу частните съдебни изпълнители.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че в следващите няколко седмици ще има развитие по въпроса с квесторите. Той призовава прокуратурата да работи по случая заедно с ДАНС и МВР. По думите на Борисов тази сутрин в медията са изпратени „три жени полицайки“, не е имало насилие, „батални и брутални сцени“, като посочва, че сървърът трябва да бъде взет последен, за да е ясно, че никой не е нарочен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна