Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецитал на Шура Черкаски – запис от 19 януари 1981 г. в зала „България“

Снимка: архив

Шура Черкаски е гостувал многократно у нас – през 1969 г. за концерт със Софийската филхармония с диригент Асен Найденов и със солов рецитал, след това през 1981 г. и 1982 с рецитали.
В програмата на избрания концерт са били включени „Карнавал“, опус 9 на Роберт Шуман, три танца от балета „Петрушка“ на Игор Стравински, Прелюд и фуга в ми минор на Феликс Менделсон, Балада в си минор, опус 23 и Ноктюрно във фа минор, опус 55 № 1 от Фредерик Шопен. В предаването не са включени пиесите на Шопен.
Шура Черкаски е роден на 7 октомври 1911 в Одеса, умира на 27 декември 1995 г. в Лондон. Първи негов учител е майка му Лидия, която като млада свирила пред самия Чайковски в Санкт Петербург. След революцията семейството бяга от Русия и се установява в Съединените щати. Там момчето учи в института Къртис при Йозеф Хофман.
От 1940 до края на втората световна война Шура Черкаски е в Калифорния където свири под диригентството на сър Джон Барбироли и Леополд Стоковски. Там се запознава и с Игор Стравински, пред когото изпълнява три танца от „Петрушка“, и получава ценни интерпретационни съвети от самия автор.
От 1946 пианистът концертира все повече в Европа. Популярен е в Германия и Австрия, а след негов рецитал в Уигмор хол на 27 март 1957 г., се установява завинаги в Лондон.
Записите му са много и за различни фирми – за Би Би Си, „Дека“, „Дойче грамофон“, „Нимбус“, „Айвъри класикс“, „Филипс“. Много от тях са концертни изпълнения. Последния запис прави през май 1995 г., той е на 83 години – пиеси от Сергей Рахманинов.
Попаднах на една рецензия в списание „Българска музика“ по повод едно от гостуванията на Черкаски.
„Пианистът свири с голям и силно подчертан емоционален тонус, с много разнообразно тембриран тон. Интерпретацията му е богата на нюанси и крайно свободна в темпово отношение. Изключителните технически и звукови възможности на пианиста му позволяват да разгърне интерпретациите си в много посоки. Черкаски свири ефектно, сантиментално-лирично, бравурно, салонно-поетично и всички оттенъци на романтичното изпълнителство от „несъвременен тип“ у него звучат естествено и майсторски реализирани. Защото художествено-интерпретационният стил на Черкаски произтича от един огромен талант, от пределно изявена творческа индивидуалност“. (юли 1969 г.)

неделя, 10 май, от 23 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна