Рецитал

Целта на музикалния екип на „Рецитал” е да извади безценни изпълнения от гостувания на прочути музиканти на нашите сцени - инструменталисти, певци, хорови състави, камерни ансамбли. Освен това ще добавяме и записи от концерти на настоящите световни изпълнители осъществени в различни държави по света, записи, които получаваме чрез международния музикален обмен.

Разбира се, в отредените ни 60 минути няма да бъде възможно да излъчваме целия концерт, но ще може да чуете повечето от пиесите. Може би сред нашите слушатели ще има и такива, които са били в залата. Ще се радваме, ако ни пишете - писмо или на мейла на програмата  hristobotev@bnr.bg

Екип: „Класика“

Публикации

Едуард Тар - музикантът, който възроди интереса към бароковия тромпет

Тази вечер ще ви отведем на два рецитала. Първият се е състоял през 1994 г. на Варненско лято, а вторият е от 1973 г. Главно действащо лице и в двете събития е тромпетистът Едуард Тар. Едуард Тар - американски тромпетист и музиковед роден на 15 юни 1936 г...

публикувано на 08.05.16 в 08:45

На 13 март от 23 часа "Рецитал" на Леонид Коган

На вниманието на слушателите предлагаме една истинска ценност – концерт на Леонид Коган и Нина Коган, дъщеря на големия цигулар. Записът е направен през 1972 г. в бившия Съветски съюз. За жалост не е посочено нито дата, нито мястото. В програмата: Соната..

публикувано на 12.03.16 в 09:20
Инон Барнатан

Рецитал на Инон Барнатан от фестивала „Шопен и неговата Европа”

Тази вечер, с любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия, предлагаме на меломаните фрагменти от впечатляваща солова изява на един от водещите млади съвременни пианисти на фестивала „Шопен и неговата Европа” във Варшава. Името му е Инон..

публикувано на 06.03.16 в 09:00

Рецитал на Ангелика Кирхшлагер

В партньорство с пианиста Джулиус Дрейк австрийското мецосопрано имаше концерт на фестивала „Рихард Щраус” . Родена е в Залцбург и там започва музикалното си обучение с ударни инструменти и пиано, а след това във Виенската академия учи пеене с Вартер..

публикувано на 21.02.16 в 14:30

Рецитал на Петер Дворски

Един час с изпълненията на един от известните оперни певци от последните десетилетия на 20 в. Наричат го четвъртият от великите и поставят името му веднага след това на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти. Петер Дворски – много известен и обичан..

публикувано на 31.01.16 в 08:35

Рецитал: Давид Ойстрах в София, 1971-а

Истинско удоволствие е да представя запис, който пазим във фонотеката на БНР. Концерт на Давид Ойстрах от негово гостуване в София на 29 септември 1971 г. В програмата на този концерт са били включени творби от Йоханес Брамс – соната за цигулка и..

публикувано на 27.12.15 в 13:00
Гидон Кремер и Андрей Пушкарьов с оркестър Кремерата Балтика

Рецитал на Гидон Кремер (цигулка) и Андрей Пушкарьов (вибрафон) на 13 декември от 23.00 часа

В последния час на неделната вечер ще възкресим едно събитие от Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, 2005 година - рецитала на Гидон Кремер – цигулка, и Андрей Пушкарьов – вибрафон. Исторически запис! Финалният концерт от проекта на великия..

публикувано на 12.12.15 в 10:10
Радек Баборак

Легендата Баборак

В „Рецитал” по програма „Христо Ботев” ни очаква една незабравима среща - с изкуството на музикант, който още преди да е закръглил своите 40 години вече е наречен „легенда”. Легендата Радек Баборак - изключителен валдхорнист гостува на пловдивската..

публикувано на 22.11.15 в 08:00
Пианистът Икка Паананен и сопраното Сойле Исокоски

„Северно сияние” над австрийските Алпи

Името на Сойле Исокоски на фински означава „северно сияние”, а ние ще имаме възможност да я слушаме от австрийския фестивал в Шварценберг. Основан през 1976 г. от немския баритон Херман Прай в Шварценберг, Австрия - „Шубертиада” днес е един от..

публикувано на 15.11.15 в 08:00
Минчо Минчев

Фестивални срещи - Мие Мики (акордеон) и Минчо Минчев (цигулка)

В поредицата Рецитал ви предлагаме запис от концерт, състоял се на 23 март 2012 г. в рамките на международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе, концерт събрал виртуозната японска акордеонистка Мие Мики и обичания български цигулар Минчо..

публикувано на 08.11.15 в 07:15