Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Предлаганите промени в Конституцията ще направят стабилен Закона за съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Германия демонстрира  настойчиво желание да се постигне мир. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за предаването „Денят на Европа” по „Хоризонт“ по повод визитата на канцлерът Ангела Меркел в Русия на 10 май. 

Германия в лицето на канцлера Меркел всъщност беше решаващият глас, за да се нанесат тези санкции, за да се поддържат тези санкции. Сега Германия отново подава ръка, показва уважение и казва, че има неща, които са над конюнктурата. Дано това „над конюнктурата“ помогне да се намери път за излизане от тази криза, защото това е криза.

Изключително добре разбирам умереността на канцлера Меркел. Много е важно човек да може да запази присъствие на духа и да направи необходимите крачки и с необходимата решителност да устои на една или друг позиция, която е заел

Отсъствието на българска делегация също има своето обяснение в очите на Кунева

Историята, която се прави в момента не е някакво лабораторно упражнение. Нека вземем предвид какво се случи с енергийните проекти, как България реагира, каква беше реакцията от страна на Русия, къде стояха европейските страни през това време, включително и тези общностни институции като Европейската комисия и Европейския парламент и да се опитаме да видим в перспективаповедението на България днес. Нещата са такива, каквито са”.

На настоящето дължим уважение, а на миналото дължим истината, заяви Кунева.

Вицепремиерът  отрече да има напрежение между нея и министъра на правосъдието Христо Иванов и заяви, че между двамата има взаимна подкрепа за работата по съдебната реформа:

Нито за секунда!  Стъпка по стъпка вървим заедно. Аз имам изключителен ангажимент към това, което прави министър Иванов, и на всяка крачка подкрепям. От своя страна той също. Ясно е, че ние трябва да имаме резултати, за да можем да стоим добре по всяка една тема, свързана с печелене на доверие, а това е моята работа. Аз няма как да правя европейски политики, ако нямаме доверието на страните.

Според на Кунева целта на предлаганите промени в Конституцията е да направят стабилен Закона за съдебната власт, а не да го надхвърлят.

Мечтая да има индивидуална конституционна жалба. Смятам, че това е изключително добре, това е дисциплиниращо, с всички рискове. Германия има. Това е допълнителен контрол. На нас ни трябва по-голямо общество, не по-голяма държава. Много искам да имаме право на законодателна инициатива, както имат според Лисабонския договор европейците. Като европейци ние имаме право на законодателна инициатива, но вътре в България няма.  Много ми се иска тези промени да се случат. Ако обаче те ще забавят приемането на най-фокусираните, и бих казала "минималистични" промени в Конституцията, може би ще се въздържим да настояваме.


Смята се, че ако се раздели ВСС на две, нещата там ще проработят по-добре, заяви Кунева. Помолена да коментира избора на Нели Куцкова, вицепремиерът коментира:

Смятам, че това, че съдия Куцкова обжалва е прекрасно. Човек трябва да се бори за собствените си права, ако иска да даде възможност на всички ни да си защитим правата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна