Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и учители от Сливен участваха в дискусия под мотото "Да знаем за войната, да пазим мира”

Снимка: Росен Ракаджиев

Дискусия под наслов "Да знаем за войната, да пазим мира” се проведе в Сливен. В нея участваха ученици и преподаватели по история.

На форума ученици от 9-и до 12-и клас от цялата Сливенска област, представиха 47 проекта, есета, реферати и доклади, по неизследвани досега теми. Сред участниците в кръглата маса бяха Айсел Чаушева, Владислав Ангелов, Албена Андреева и Христо Коев, представители на гимназии от Котел, Сливен и Шивачево. Всеки от тях разказа:

Аз написах за първата жива торпила на България - Димитър Списаревски. Той е летец. Възхищава ме, че си е дал живота за България.

Показвам реферат за България във Втората световна война. Има бомбардировки над България, най-вече в столицата София. Тогава голяма част от населението на града е било евакуирано в Сливен. Трябва да си вземем поуки от войната. Има много жертви и разруха.

Моето есе беше за спасяването на българските евреи. 50 хиляди български евреи са били спасени на територията на страната. Изводът е, че в миналото българското общество е било толерантно, а днес липсва тази толерантност.

Аз участвам с презентация за местните герои от Сливен. Успяхме да съберем информация от техните роднини. Броят им е около 85.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна