Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният храм "Свети Николай Чудотворец" отвори врати в Пловдив

Нов православен храм отвори врати в Пловдив. Той носи името на "Свети Николай Чудотворец". В деня на освещаването си църквата прие за поклонение и частици от мощите на своя патрон и на свети Лука Симферополски.

Храмът е изцяло дарителски проект, който е построен за 4 години. Той отвори врати в деня на летния Никулден. Стотици присъстваха на освещаването и на първата литургия, водена от митрополит Николай. Новата църква е нов дом на вярата, акцентира в обръщението си към миряните той: За духовна просвета, за благодатна утеха, за здраве - духовно и телесно, и за душевно спасение на всички.

Църквата в район Западен правеше впечатление с нетрадиционната си за българското православие архитектура още докато се строеше. Тя има сини и обсипани със звезди кубета. Основният ктитор, предприемачът Кирил Василев, разказа, че точно кубетата напомнят за светеца, като закрилник на моряците и банкерите. Василев получи от владиката орден и сподели: Чувствам се много развълнуван, защото съм строил какво ли не - хотели, къщи, заводи. Трепереше ми душата. Друго е, това е храм.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна