Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на седмицата ще има предписания за укрепването на свлачището под Станчовата алея във Варна

Снимка: Радостина Чернокова
До края на седмицата комисия от експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще направи оглед на свлачището под Станчовата алея във Варна и ще даде предписания за мерки за укрепването му - това съобщи министър Лиляна Павлова, която посети района на свлачището. Според доклад на "Геозащита", двете свлачища, от които едното е по-малко, може да се слеят и да се свлече целия скат, каза още Павлова.

Най-важното в тези ситуации е свлечената маса, скална и друга, да се натрупа в долната част, в основата на свлачището. Това е най-важното, защото то играе ролята на един вид предпазна стена, която да го държи и която да не позволява активирането на по-тежка маса. Да, разбира се, трябва да се разчисти долната част, но да остане в основата, и то скална маса, голяма, която прави изкуственото задържане и така всъщност много по-малки късове се свличат и е доста по-безопасно. От друга страна, много е важно предписанието, че всъщност поради липсата на канализация имаме преовлажняване на целия терен и оттам всъщност имаме допълнително активиране. Така, че трябва да се спрат всички възможни източници, които и в момента допълнително овлажняват ската от горната му част.


Министър Павлова добави, че утре ще бъдат разгледани обжалванията на експертизата на министерството по повод срутването на хотел "Вероника" и след това документите ще бъдат предадени на прокуратурата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени